Dat onze bekercampagne ditmaal niet zo veel tijd in beslag zou nemen mag geen verrassing genoemd worden. In de eerste ronde troffen we in De Waagtoren al een tegenstander die een maatje te groot bleek. Al hadden de spelers die uiteindelijk het loodje moesten leggen er aanvankelijk nog wel het nodige vertrouwen in.
Maar bij Jan Brink doemden al snel de nodige problemen op toen hij net als in de eerste competitiewedstrijd wederom niet het juiste recept kon vinden tegen een Anti-Stonewall systeempje. Waren het toen de witte velden ditmaal sneed een machtig geposteerde zwartveldige loper via de lange diagonaal de zwarte koningsstellling in.
Uw verslaggever had niet veel plezier van de loting die hem de witte stukken hadden opgeleverd. Een te automatisch uitgevoerde tweede(!) zet had hem al op relatief onbekend terrein gebracht en daarin meende hij desondanks op de kritieke variant in te moeten gaan waarin je echt niet alleen op je gevoel kunt varen. Met als resultaat een waardeloze pluspion en een damevleugel die niet tot ontwikkeling kwam. Een kwaliteitsoffer bleek geen uitkomst te bieden.
Bryan zat niet met de snelle afwikkeling naar een eindspel waarin hij op het eerste gezicht toch in de verdediging leek te moeten toen wit daar een vrije d-pion aan over hield. Toen die geblokkeerd werd door een paard leek het ook allemaal wel in orde maar uiteindelijk bleek de combinatie toren + loper van wit's kant toch te dominant.
En zo kwam het enige lichtpuntje nota bene van Christiaan, die door de nodige miscommunicatie pas vlak voor de wedstrijd hoorde dat ie moest opdraven en ook nog hun sterkste speler trof. Maar met een no-nonsense aanpak van de Taimanov-variant gaf hij de Alkmaarse FIDE-meester geen aanknopingspunten en die bood in een licht stukken eindspel tijdig remise aan.
Witte Paard - Waagtoren ½ - 3½
(Chris de Saegher (2164) - Frank Agter (2192) 0 - 1, Bryan Wijk (2009) - Maaike Keetman (2108) 0 - 1, Christiaan Molenaar (1925) - Danny de Ruiter (2317) ½ - ½, Jan Brink (1898) - Jos Vlaming (2081) 0 - 1)