Vierde goed uit de startblokken 16-10-2009

En in de wandelgangen van Wijk aan Zee hoorde ik, omdat het deelnemersveld van het Corus-toernooi grotendeels bekend is, al weer allerlei zinspelingen, geruchten, halve waarheden over de roemruchtte weddenschap die één onzer leden jaarlijks organiseert naar aanleiding van dit evenement.

Supporters van het vierde. U zult begrijpen dat iedereen op scherp stond in deze 'Hoog-Inspirerende' omgeving. En voordat de (slappe)koffie was genuttigd, stonden we al 0-2 voor. Mels vd Water (zo slap was de koffie ook weer niet) maakte gehakt van zijn tegenstander. Die meende op de koningsvleugel een stuk tegen twee pionnen te kunnen offeren. Enige aanval heeft de arme ziel daarna nooit gehad en voor ie aan zijn eerste biertje toe was, stond hij al een hele armada achter, waarna de stukken in de doos konden.

Niet veel later, na 18 zetten zetten namelijk, wist Frans Rappange na een Italiaanse opening de zwarte 'Prima Donna' te schaken. Het vrouwtje stribbelde nog wat tegen, maar dat was meer voor de schijn.

Pim Hoff had met zijn geliefde Pirc tegen Bert Kistjes (bekend van Sonnevanck)de 0-3 voor t oprapen, maar concentatieverlies kostte hem in een zeer scherpe stelling, waar Rybka en Fritz nog een kluif aan zouden hebben gehad, het punt.

Gelukkig was mijn tegenstander (rating 1505) bereid om in een Siciliaan al na elf zetten een pion te doneren. Je doet je achternaam natuurlijk geen eer aan als je zo'n heerlijkheidje niet verorbert. Zeker in tijden van economische crisis moet je dat soort aanbiedingen nooit afslaan. En toen hij vervolgens ook nog eens een volledige toren in de uitverkoop deed, was het 1-3.

De ratingloze tegenstander van Machiel speelde tegen het Russisch zijn knol naar C3 (dat zal het Paard van Ree wel zijn geweest) Maar zoals hij het vervolgens aanpakte daar lusten de honden geen brood van. Probleemloos wist Machiel zijn schaapjes op het droge te krijgen. Maar merkwaardiger wijs was hij na afloop niet (geheel) tevreden over de uitvoering.

Ook onze voorzitter had op het hoogste bord, in een Siciliaan, een veelbelovende stelling opgebouwd maar, mede gekweld door enige tijdnood, kwam hij niet door de verdediging van zijn tegenstander (rating ongeveer 1680) heen, waarna, hij in overleg met captain Oudejans, een tactisch remise aanbod deed, wat zijn tegenstander merkwaardigerwijs nog accepteerde ook, om zo het belangrijke vier-en-half-de-punt binnen te brengen. Nadere analyse zal ook hier voor meer duidelijkheid moeten zorgen. Maar volgens mij stond Jaron op een gegeven moment (huizenhoog) gewonnen en in de slotstand, laat ik mij voorzichtig uitdrukken, zeker niet beter.

Gerard vd Bergh had na een rustig opgezette partij vanuit een Engele opening met wit een fantastische stelling opgebouwd, met twee fenomenale lopers, twee centrale torens en een dame, die de verdediging van zijn tegenstander op zijn grondvesten deed schudden. Maar helaas wikkelde hij verkeerd af, waarna hij een kwaliteit achter kwam, wat hem uiteindelijk de partij kostte.

Onze captain was duidelijk het meest geinspireerd want tot verbijstering van zijn tegenstander (en zijn teamgenoten) speelde hij voor t eerst van zijn leven Siciliaans. Jawel U leest t goed.... Siciliaans, zodat zijn tegenstander zijn goedbedoelde openingsvoorbereiding in de Noordzee kon gooien. Vervolgens snoepte Martin ook nog even een pionnetje mee. En toen daar in het verre middenspel nog een boer bij kwam, was het pleit in hogere zin reeds beslecht.

Al met al een regelmatige overwinning, op een van de zwakkere broeders, die eigenlijk hoger had moeten uitvallen. Supporters we zijn onderweg, maar we zijn er nog niet.


Erik Lust