Ongekende mogelijkheden.Die zijn ontstaan met de nieuwe opzet van KNSB- en NHSB-competitie. Als ik me niet vergis – het competitiereglement 2018/2019 heb ik nog niet kunnen ontdekken – mag je nu met hetzelfde team in beide competities uitkomen. Dat was ook het voornaamste doel van de nieuwe opzet: schakers moeten zoveel mogelijk kunnen spelen, op zaterdag en doordeweeks.Bij ons hebben in eerste instantie alleen Robin en Roland van deze mogelijkheid gebruikgemaakt. Zij maken deel uit van de basisopstelling van zowel het K1-team (voorheen Witte Paard 1) als het N1-team (was Witte Paard 2).
Afgelopen vrijdag, op het programma stond Witte Paard N1 – Purmerend N1, gaf Jan Brink aan ook wel mee te willen doen. Dat gaf mij de gelegenheid om bij wijze van grote uitzondering me eens af te melden.
Ongekende moeilijkheden.Die deden zich voor bij de verwezenlijking van mijn plan om een bezoek te brengen aan de Escher-tentoonstelling in Leeuwarden. Nadat ik een hotel had geboekt bleken de tickets voor het Fries Museum tot en met 19 oktober al uitverkocht. Boeking geannuleerd en toch maar naar de clubavond gegaan.Wel meteen een nieuwe boeking gemaakt. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 28 oktober.
Uiteraard vond ik dat ik het niet kon maken om nog een van de opgestelde spelers te vragen zijn plaats aan mij af te staan. Iedereen had min of meer enthousiast gereageerd op het verzoek om mee te doen.Dus arriveerde ik om kwart over acht in de speelzaal, toen de wedstrijd, kennelijk op tijd begonnen, al even aan de gang was.
Piet en zijn tegenstander – de 12-jarige Romayn – bleken even later al heel wat zetten te hebben gedaan. Samen hadden ze met de bonus van 10 seconden per zet nog maar enkele minuten gebruikt. En ze maakten er een spectaculair potje van. De jeugdige witspeler trok onvervaard ten aanval, wat culmineerde in kansrijk dame offer. Hij verzuimde het echter af te maken en zocht zijn toevlucht in eeuwig schaak.Inmiddels had aan bord 5 Roland geen kind gehad een de andere Purmerender knaap. Vladimir (13) dacht op zet 14 lopers te gaan ruilen maar dat bracht hem na het antwoord van wit in onoverkomelijke problemen. Enkele zetten later kon hij, veel gepeins mocht niet baten, de strijd staken.
Hierna liet het tweede winstpunt een poosje op zich wachten. Het kwam op naam van Robin, die zich uit een passief staand middenspel wist te bevrijden en plotseling een toreneindspel met een voor Luc onstuitbare vrijpion op het bord had getoverd.Jan, onze invaller uit hoger sferen, bezorgde tegenstander Ton – goede bekende van hem uit veteranentoernooien – enkele zwaktes maar dat bleek na in eerste instantie afwijzen van een remiseaanbod toch niet voldoende voor meer dan een half punt. Met het oog op de stellingen van onze andere spelers geen probleem.
Want al snel hierna bracht Emil het vierde punt binnen. Eerst won hij een pionnetje en daarna zette hij met twee binnenvallende torens Rudolf voor onoplosbare problemen. Evenals de dubbelaars Roland en Robin handhaafde hij hiermee zijn 100% score.Plusremises van Hans, Leendert en tenslotte André brachten de eindstand op een comfortabele 5½-2½. Na de winst tegen Aris de Heer een niet bepaald verwachte start van ons NHSB-team.
André Meester (1865) – Rob van Someren (1917) ½-½, Jan Brink (1927) – Ton de Veij (1874) ½-½, Robin Mandersloot (1768) – Luc Preeker (1808) 1-0, Roland van Soest (1720) – Vladimir Bartels (1687) 1-0, Piet Zegers (1658) – Romayn Brandsma (1686) ½-½, Leendert Saarloos (1666) – Kees Kerkdijk (1790) ½-½, Hans van Heems (1500) – Ton van Diepen (1661) ½-½, Emil Aktas (1218) – Rudolf Puister (1603) 1-0.