Na de zeperd in de vorige ronde kon het natuurlijk alleen maar beter gaan en zou het herstel zich tegen middenmotor Caïssa 4 inzetten. Helaas niets van dit alles
en de score aan de lage borden viel zelfs nóg dramatischer uit!
Laten we de koe maar meteen bij de horens vatten door te stellen dat de meeste spelers het schaakritme van bijvoorbeeld een wekelijkse interne competitie best zouden kunnen gebruiken.
De punten werden alleen behaald door degenen die zo af en toe hun gezicht in De Boed laten zien.
En Jan Roebers dan, hoor ik u denken? Welnu, in december heeft hij een bekerwedstrijd gespeeld en was voor diezelfde wedstrijd in november al een keer voor niets naar Zaandijk gekomen. Daarmee heeft hij kennelijk zo veel inspiratie opgedaan dat hij vooral met wit geweldig op dreef is!
En moest frequent Keizer-speler Jaap de Berg dan ook niet in het stof bijten? Jawel, maar hij moest qua rating het grootste verschil overbruggen en hield het bovendien het langst vol.
Maar laten we de wedstrijd, waar ik door mijn eigen partij inclusief langdurige nabespreking helaas voor teamleidersbegrippen te weinig van gezien heb, nog even chronologisch proberen door te nemen.
Allereerst was het een tegenvaller dat de tegenpartij de bordvolgorde aan de staart ook enigszins had aangepast. Zo kreeg Alexander de tegenstander die ik voor Jaap in gedachten had, Jaap die van Tjerk, Tjerk die van Paul en Paul die van Alexander.
Paulzat al niet helemaal fit achter het bord en gaf zijn tegenstander ook nog eens de gelegenheid tot een stukoffer op lange termijn waartegen het praktisch heel lastig verdedigen was. Normaal zit hij in dat soort stellingen dan ook achter de andere kleur en het resultaat was navenant.
Tjerk heeft het niet zo op de Grand Prix aanval in het Siciliaans maar dat hij voor de eerste tijdcontrole al de vlag moest strijken had niet te maken met de opening, of was het wellicht zo dat het bereiken van een vrijwel gelijke stelling teveel bedenktijd had gekost?!
Jan Brinkkwam na een Caro-Kann doorschuif ietsje gedrukt te staan maar ligt daar zoals bekend niet snel wakker van. Schijnbaar nonchalant neutraliseerde hij het machtige witte pionnencentrum.
BijAlexander begonnen de diepzinnigheden zoals gewoonlijk al weer voordat de stukken op hun meest voor de hand liggende velden geposteerd werden. Bord 1 en 8 lagen ook deze middag het verst van elkaar af maar het geram op de klok ontging ook mij niet en was even heftig als omineus.
Hoog tijd om eens tegen te scoren en daar kreeg schrijver dezes (CdS) na een verwacht ‘SOS-systeempje’ de gelegenheid toe. Net nadat hij met het nodige kunst- en vliegwerk de poort dicht had kunnen houden liet de witspeler een winnend torenoffer toe, 1½ - 3½.
Maar de hoop op een positief teamresultaat was na de eerste tijdcontrole vergeefs, al brachtJan Roebers de spanning op papier nog even terug door na een zeker niet foutloze Spaanse manoeuvreerpartij toch weer het handigst te zijn in de fase die er werkelijk toe deed.
Christiaan keek na een min of meer mislukte Franse ruilvariant (de waarschuwingen via de mail hadden dus bepaald niet het beoogde effect!) al een tijdlang tegen een stelling met minuspion aan en wist er uiteindelijk nog een dame-eindspel van te maken maar daarin bleek het kleinood eveneens van beslissende aard.
Jaap had in het Oud-Indisch zijn witveldige loper laten ruilen en zijn stukkenspel beperkte zich inmiddels al enige uurtjes tot de onderste 3 rijen maar een écht probleem leek dat niet te zijn. Tot hij aan het begin van de uitvluggerfase alsnog de deur openzette.
Witte Paard 1 - Caïssa 4 2½ - 5½
Chris de Saegher (2208) - Roel van Duijn (1983) 1 - 0
Jan Roebers (2163) - Martin Bottema (2060) 1 - 0
Jan Brink (1999) - Albert Riemens (2039) ½ - ½
Christiaan Molenaar (2042) - Rob Bödicker (2009) 0 - 1
Tjerk van Blokland (1985) - Cees Visser (1965) 0 - 1
Paul van Haastert (2018) - Avni Sula (1928) 0 - 1
Jaap de Berg (1853) - Evert-Jan Straat (2048) 0 - 1
Alexander Kretzschmar (1821) - Pieter Melford (2012) 0 - 1